Mediator die advies geeft

Verschil tussen een mediator en een advocaat Terug

Datum: 22-02-2024

Een mediator en een advocaat worden beiden ingezet om geschillen op te lossen, maar er zijn ook duidelijke verschillen in werkzaamheden. Een situatie waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van een mediator of een advocaat is een echtscheiding. Bij een scheiding komen niet alleen emotionele, maar ook materiële zaken kijken die de aandacht verdienen. Denk bijvoorbeeld aan verdeling van bezittingen of het opstellen van een ouderschapsplan wanneer er kinderen in het spel zijn. Wanneer scheidende partners niet helemaal op één lijn staan, kan een mediator of advocaat uitkomst bieden. Lees verder voor meer informatie welke partij je het beste per situatie in kunt schakelen.

Wanneer een advocaat inschakelen?

Een advocaat is een juridisch deskundige die voor de belangen van de cliënt opkomt. In tegenstelling tot een mediator, vertegenwoordigt de advocaat één partij en probeert het beste resultaat te behalen. Er is dus geen onderling overleg mogelijk, aangezien de communicatie via de advocaten verloopt. Zij onderhandelen om regelingen voor beide partijen te treffen. Mocht het niet mogelijk zijn om tot overeenstemming te komen, dan zal een rechter beslissen over de afspraken die er gemaakt moeten worden. Voor deze optie wordt over het algemeen gekozen wanneer er geen overleg meer mogelijk is tussen beide partijen. Het kostenplaatje van een advocaat is daarbij een stuk groter dan een mediator en neemt over het algemeen meer tijd in beslag.

Wanneer een mediator inschakelen?

Een mediator is een neutrale partij die als bemiddelaar optreedt. Dit kan nodig zijn bij een echtscheiding, maar ook bij een familieconflict of een arbeidsconflict. Wanneer er twee partijen zijn die samen niet tot een oplossing komen, kan een mediator gesprekken begeleiden om beide partijen op één lijn te krijgen. Het grote verschil tussen een mediator en een advocaat is dat een mediator onpartijdig is, en dus niet alleen de belangen van één partij behartigd. Er wordt juist gestreefd naar oplossingen die in goed overleg worden gemaakt, waar beide partijen achterstaan. Dit proces verloopt vaak sneller en vreedzamer dan een juridische aanpak, aangezien beide betrokkenen actief deelnemen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Hoe vind ik een goede mediator?

Een goede mediator heeft de juiste kwalificaties en heeft de kennis en ervaring om partijen dichter bij elkaar te brengen. Door het stellen van de juiste vragen en het leiden van het gesprek, wordt gestreefd naar een gezamenlijke oplossing. Een goede mediator vinden is van een aantal factoren afhankelijk en verschilt per situatie. Mediators hebben diverse specialismen, waardoor het van belang is dat de mediator de juiste kennis en ervaring heeft om jouw situatie in goede banen te leiden.

Via mediatorsvergelijken.nl helpen wij je graag om een geschikte mediator te vinden. Door een aantal vragen te beantwoorden op onze website kunnen wij geschikte mediators bij jou in de buurt vinden. Deze zijn geselecteerd op specialisme, tarief en regio, zodat je een mediator kunt vinden die bij jouw situatie en wensen aansluit. Door een gratis gesprek aan te vragen, kan je kennismaken met de mediator en indien het goed voelt besluiten het mediation proces te starten.

Naar het blog overzicht

Hulp nodig bij een conflict?

Begin met het vergelijken van mediators

Beginnen

Hulp nodig van een mediator bij het oplossen van een conflict? Begin met het vergelijken van mediators. Gratis en vrijblijvend.

Contact

Neem in het geval van vragen, opmerkingen of suggesties gerust contact met ons op:

Tel: 085 - 070 6676
E-mail: Stuur een bericht