Mediator die advies geeft

Wat is een mediator? Terug

Datum: 22-02-2024

Wanneer je een conflict hebt met een (ex)- partner, familielid, zakenrelatie of werkgever is het verstandig om een mediator in te schakelen. Maar wat is een mediator precies en wat kan deze voor je betekenen? Een mediator is als het ware een onpartijdige gesprekspartner die tussen twee (en soms meer) partijen bemiddelt. Het is diens doel om tot afspraken en oplossingen te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden, en hij/zij behartigt dus niet enkel de belangen van één persoon (zoals een advocaat). Een mediator tracht in enkele gesprekken te bemiddelen en oplossingen vast te leggen, vaak zodat een gerechtelijke oplossing niet nodig zal zijn.

Het is daarbij erg belangrijk dat beide partijen bereid zijn water bij de wijn te doen en zich in te leven in de ander, want wat is een mediator zonder de vrijwilligheid om tot een oplossing te willen komen?

Hoe werkt een mediator?

Een mediator kan er op verschillende manieren voor zorgen dat jullie tot een oplossing komen en verdere gerechtelijke stappen voorkomen kunnen worden. Deze kan namelijk zowel emotionele als praktische ondersteuning bieden. Op emotioneel vlak zal een mediator ervoor zorgen dat gesprekken niet alleen kalmer en respectvoller, maar mede daardoor ook efficiënter verlopen. Zeker als er veel spanningen zijn tussen beide partijen is het verstandig een mediator in te schakelen. Deze zorgt er namelijk voor dat gesprekken niet uit de hand lopen, en dat er te allen tijde wordt gefocust op zaken die er toe doen. Hij/zij fungeert als gespreksleider, en grijpt in zodra er teveel wordt afgedwaald of wanneer er teveel vanuit emotie wordt gepraat.

Praktische ondersteuning van een mediator

Naast deze emotionele ondersteuning kun je ook uit praktisch oogpunt een mediator inschakelen. Deze is namelijk zeer goed op de hoogte van alles wat er geregeld moet worden, onder andere op financieel vlak en op het gebied van zorg voor de kinderen. Willen jullie bijvoorbeeld een ouderschaps- of alimentatieplan opstellen? Een mediator kan jullie daar heel goed in ondersteunen. Ook kan deze je vertellen wat de gang van zaken zou zijn als jullie daadwerkelijk naar de rechtbank zouden stappen, wat je natuurlijk het liefst wilt voorkomen.

Alle mediators die zich bij ons hebben aangesloten zijn zeer ervaren in zowel het bemiddelen bij zakelijke conflicten als bij scheidingen en familieruzies. Met onze handige online tool kun je gemakkelijk mediators vergelijken, en direct een gratis adviesgesprek aanvragen om te kijken of je een klik hebt met de mediator van jouw keuze.

De voordelen van een mediator

De stap naar de rechter is in veel gevallen zo gezet. Dit is echter niet alleen een langdurig en vermoeiend, maar ook een duur proces. En dat zonder enkele zekerheid over de uitkomst. Het inschakelen van een mediator kan jullie dit proces besparen. Het levert een oplossing op die weliswaar nooit 100% ideaal is, maar wel acceptabel voor beide partijen. En dat zonder uit de hand lopende ruzies en conflicten, want jullie hebben een onpartijdige gesprekspartner naast je die het gesprek leidt. Vraag daarom direct een gratis eerste gesprek aan met een van onze mediators en voel of er een klik is met deze persoon. Zo ja, dan kan het mediation traject desgewenst direct starten.

Naar het blog overzicht

Hulp nodig bij een conflict?

Begin met het vergelijken van mediators

Beginnen

Hulp nodig van een mediator bij het oplossen van een conflict? Begin met het vergelijken van mediators. Gratis en vrijblijvend.

Contact

Neem in het geval van vragen, opmerkingen of suggesties gerust contact met ons op:

Tel: 085 - 070 6676
E-mail: Stuur een bericht